Tähtien kuvausta

Startrails2
Näin talven tullen illat ovat pimeitä ja taivas kirkas… ainakin ajoittain. Niinpä on oiva aika kuvailla tähtiä. Pakkasta ei ole vielä täällä etelässä kuin muutama aste, joten kameran akut kestävät hyvin pidempääkin kuvausta.

Valosaaste on ikuinen ongelma ainakin etelä-Suomessa mutta täytyy vain pyrkiä hakemaan pimeää paikkaa. Itselläni sellainen löytyy yllättävän läheltä kotia, joten kuvaaminen on sen puoleen helppoa. Kävelee vain pari sataa metriä pellon reunaan. Tosin sielläkin metsän takaa hohtaa Klaukkalan valot mutta ne jäävät onneksi sen verran alas, että käytännössä rajatuvat pois kuvasta.

Kamera tukevasti jalustalle ja linssi kohti taivasta. Juuri muuta ei täysien akkujen lisäksi tarvitakkaan. Kamera täysin käsisäädöille: ISO 1600, aukko esim 6.3, aika 15″ – 30″ ja lankalaukaisin. Tarkennus aavistuksen äärettömästä takaisin päin. Suuntaamalla kameran kohti pohjatähteä saa muut tähdet kiertämään ympyrää. Kuvasin ajastettuna 15 sekunnin välein. Laukaisuun käytin kiinalaista halpis ajastinta, johon pysytyy ohjelmoimaan rajattoman määrän kuvia halutuin välein. Kuvat yhdistin Startrails ilmaisohjelmalla. Erittäin näppärä ohjelma tähtiviivojen ja miksei muidenkin vastaavien projektien koostamiseen.
Kuten kuvista näkee niin akut on syytä olla täynnä, jos haluaa tähtien piirtävän kunnon ympyröitä. Kuvasin sarjoja lähes kaksi tuntia ja silti viivat eivät ole vielä lähelläkään ympyrää. Yhteen sarjaan sain mukavat lentokoneen jäljet.

Galleriasta löytyy myös videon pätkä, jossa näkyy tähtien liikettä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.