Rööhtäse välillä

Henna PohjolaKävin pitkästä aikaa taidenäyttelyssä, kun tuttavani Henna Pohjola avasi uuden näyttelynsä ”Rööhtäse välillä” Galleria Heinossa. Hennan omin sanoin:

Näyttelyni savolainen nimi Rööhtäse välillä, eli röyhtäise välillä, kannustaa huokaisemaan kohti onnea ja unelmaa. Toisaalta se kuvastaa pääsyä ulos subjektiivisesti koetusta taiteen tekemiseen liittyvästä synkistelystä. Rööhtäse välillä rohkaisee huolettomaan ilotteluun, huvitteluun ja hemmotteluun.

Esillä on reilut parikymmentä toinen toistaan kitschimpää teosta niin tauluja kuin veistoksia. Yhdistävänä tekijänä on sekatekniikkat eli töissä on käytetty kaikkea vahaliiduista betoniin. Betonikakut on koristeltu akryylimassalla ja marmorikuulilla. Tauluissa on klitteriä ja silkkikukkia. Maljoista pursuaa uretaanivaahto… Teokset näyttävät varsinaisilta värien ja materiaalien ilotulitukselta aina yliannostukseen asti, mikä lienee ollut tarkoituskin joidenkin teosten osalta.

Minua miellytti eniten näyttelyn ”tavallisimmat” työt eli maalaukset. Pidin kovasti pienistä hassuja isosilmäisiä eläimiä esittävistä tauluista mutta myös Hennan suurista mielikuvistus maisemista. Ihmisten piirtäjänä Henna on ehdottoman taitava mutta pidin silti enemmän näyttelyn mielikuvitus hahmoista kuin ihmistä esittävistä töistä. Mutta kuten Henna itse summaa hyvin koko näyttelyn:

Kaikkien näyttelyssä esillä olevien teosten visuaalinen ilme on esteettisen, kitchin söpö ja karkkinen ja niitä voisi kuvailla ”syötävän ihaniksi”.

Mutta päättele itse kuvien perusteella. Jätä kommentti ja kerro mitä pidit.

Jätä kommentti