Hirsiaitta no. 2

Tämän kesän projektina oli nukkuma-aitan pystytys. Hommassa oikaistiin sen verran, että hirsikehikko ostettiin valmiina mutta muuten kaikki tehtiin itse. Vaihtoehtoja on paljon ja toimittajia useita ja hintahaitarikin on melkoinen, riippuen paljon toimitussisällöstä ja materiaalin paksuudesta. Ensin mietimme pientä aittaa 50 tai 70mm ”hirrestä” mutta nälkä kasvaa syödessä, joten lopulta päädyimme vähän vajaa 15m2 aittaan 100mm hirrestä. Päätökseen vaikutti kunnan rakennusmääräykset eli toimenpideilmoituksella voi rakentaa 15m2 rakennuksen. 15m2 nousee käytännössä lähes samalla vaivalla kuin vähän pienempikin ja kunnon hirsistä saa suoran seinän helpommin kuin lankkukyhäelmästä. Lisäksi 100mm mahdollistaa tarvittaessa ympärivuotisen käytön mikäli katto ja lattia eristetään.

Paikan hakuaKuvat kertovat hyvin rakentamisen etenemisestä. Kuten kaikessa rakentamisessa pohjatyöt ja viimeistely vievät eniten aikaa. Puolipäivää kului pelkästään paikan hakemiseen. Paikkaan vaikutti tietenkin uuden rakennuksen sijainti suhteessa entisiin. Ei liian lähelle mutta ei myöskään liian kauas. Ei ikkunan eteen eikä kulkuväylille. Pyrimme välttämään puiden kaatoa ja kaivamista, joten paikka oli valittava tarkkaan.

Maasto oli onneksi varsin tasaista, kuivaa hiekkakangasta, joten päädyimme kevyeen pilariperustukseen. Routa ei ole ongelma kuivalla kankaalla, joten pilari voitiin pystyttää perusmaan päälle. Pilari valettiin täyteen valmisbetonia ja jätettiin kuivumaan pariksi päiväksi.

Ensimmäisen päivän tulosHirsikehikon pystyttäminen alkoi pakettien purkamisella. Suosittelen purkamaan hirret samantien oikeille paikoilleen eli sen seinän viereen, johon ne kuuluvat. Tämä helpottaa ja nopeuttaa pystytystä huomattavasti. Tontti toki näyttää varsin sekavalta vähän aikaa, kun hirsikasoja on ympäriinsä. Kuiva sää on toivottavaa :) Ensimmäinen kerros kannattaa tehdä huolella. Varmista suorat kulmat ja vaateri. Kun aloitus on tehty hyvin niin jatko on käytännössä vain latomista. Kehikon noustessa on kuitenkin hyvä varmistaa, että seinät nousevat suoraan. Tässä paksu hirsi on eduksi. Tiukat liitokset ja suorat hirret varmistavat, että kehikko nousee suoraan. Ohuemmalla lankulla seiniin voi syntyä mutkia.

 

Katon reunaKurkihirren noston jälkeen homma jatkui katon rakentamisella. Meidän aittaa ei tullut varsinaisia kattotuoleja vaan harjalta räystäällen tuli 125mm vasat, joiden varaan kattolaudat ladottiin. Lankkujen väliin tuli pätkä lankkua, joka sulkee tasakerran ja katon välisen raon. Aittaan tuli palahuopakatto, joten katto naulattiin umpeen raakaponttilaudalla. Jälkeenpäin huomasimme, että katon eristys olisi ollut helpompi tehdä yläkautta ennen raakapontin lyömistä.

Katto päällä aitta oli säältä suojassa, joten enää ei ollut niin kiire töiden kanssa. Homma jatkui lattian laitolla. Rungoksi 2×4 62cm jaolla. Kakkosnelosten alla on pari 2×5:sta tukemassa. Jako määräytyi eristyslevyn mukaan. Eristelevyjen leikkaus sujui kätevästi käsisirkkelillä. Tosin koko mökki oli sinisen purun peitossa. Lattia tehtiin aivan perus lattialaudasta ruuvaamalla. Pintakäsittelynä Parketti-Ässä pariin kertaan telalla. Laudoissa oli sen verran paksuus ym. eroja ettei lakan levittäminen lastalla onnistunut. Kattoon tuli erityksen lisäksi panelointi kuusipanelista. Seinät ja sisäkatto suojattiin Paneli-Ässällä myös kahteen kertaan.

Ovi ja ikkunat paikoilleen perustyyliin, kiiloilla ja eristevaahdolla. Ulkoportaat tehtiin leveästä lankusta, joka kyllästettiin tervakyllästeellä. Täytyy sanoa, että kyllä tuli komea. Vaalealla puulla tervakylläste tekee kauniin kullanruskean pinnan. Portaiden mitoitusta piti miettiä moneen kertaan mutta verkosta löytyi tähänkin pulmaan hyvät ohjeet. Netissä on kaavat askelmien leveyden (etenemän) laskemiseen, kuin myös pythagoraan lausetta soveltaen valmiita laskureita reisipuun kulmien laskemiseen. Viimeistelynä listat, ulkomaalaus ja siivous, jonka jälkeen mökki oli valmis luovutettavaksi vaimoväelle sisustusta varten.

[AFG_gallery id=’10’]

7 Kommenttia

Liity mukaan keskusteluun ja kerro meille mielipiteesi.

Joonas Turkia
23. heinäkuu, 2018 klo 12:42

Terve!
Painoitteko nuo eristelevyt vaan suoraan raakapontteihin kiinni ja vaahdot väliin? Meillä olis kans tarkotuksena eristää kevythirsi aitan katto ja lattia.

Hannu
23. heinäkuu, 2018 klo 13:58

Juu näin tehtiin.
Tosin viisaampi olisi miettinyt työjärjestyksen paremmin. Katto olisi ollut helpompi eristää ja vaahdottaa ylhäältä mutta koska tiesimme sateen alkavan parin päivän päästä, oli kiire lyödä katto umpeen.
Vastaa vasti lattia olisi myös ollut _huomattavasti_ helpompi eristää yläpuolelta mutta taas innoissamme löimme lattian kiinni ja vasta sitten muistui mieleen vaahdotus… Onneksi alla on puolisen metriä tilaa niin sai sitten senkin hoidettua mutta olisihan sen voinut helpomminkin hoitaa…

Joonas Turkia
23. heinäkuu, 2018 klo 16:08

Okei. Mua vaan mietitytti että tarvisko sinne eristeen ja ponttilaudan väliin saada tuuletusrako, mutta loistavaa jos se noin toimii.

Hannu
23. heinäkuu, 2018 klo 16:13

Siis onhan siellä. Nyt vasta hokasin miten ajattelit. Meillä on 12,5 lankut ja 5cm Finnfoam levy. Eli tuuletusta on ja onkin oltava.
Katossa ja lattiassa, molemmissa tuuletus on eristeen yläpuolella. Katossa panelointi on levyissä ”kiinni” mutta käytännössä siinäkin on pieni rako.
Levyt ”roikkuvat” lankkujen alareunassa niin yläpuolelle jää tuuletus.

Joonas Turkia
23. heinäkuu, 2018 klo 16:37

Mut se tuuletusrakohan järjestyy helposti kattoon, kun ensin laittaa alapuolelta rimat ja niitä vasten painaa finnfoamit. Lattiassa samalla tavalla kun altapäin tekee. :)

ville
29. syyskuu, 2018 klo 20:36

Mistä tilasit aitan? Samanlaista projektia suunnittelen ja aittasi näyttäisi juuri sellaiselta kun meilläkin on hakusessa.

Hannu
1. lokakuu, 2018 klo 8:44

Moi Ville. Toimittaja oli Timpan Kurkihirsi, Pudasjärveltä: https://timpankurkihirsi.wordpress.com/
Oli kyllä asiallinen toimittaja, joten ainakin tämän perusteella voin suositella.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.