Haravointi on ihanaa

Kaikkihan tietävät miten inspiroivaa ja motivoivaa on pihanurmen haravointi talven jälkeen.
Sitä käsivarret ja niskat oikein syyhyävät päästä nykyttämään pihamaalle muutamaksi tunniksi. Varsinkin, jos nurmessa on reilusti sammalta niin pääsee kurmuttamaan oikein kunnolla. Miten se onkaan mukavaa mennä töihin lepäämään kädet rakoilla ja hartiat jumissa.

Moisin aatoksin asetuin perjantai-iltana pihamaan nurkkaan harava kädessäni ja annoin katseeni levätä edessäni aukeavalla 500 neliömetrin ruohokentällä. Vetäisin ensin varovasti, vähän kuin lämmitellen muutaman kerran nurmen pintaa, vain huomatakseni ettei tapahtunut juuri mitään. Voimaa sai lisätä oikein kunnolla, että painunut nurmi ja sammal suostuivat antautumaan haravan edessä. ”Kyllä tämä tästä” ajattelin, kun olin saanut jo kaksi neliötä haravoitua. Jatkoin sisulla vielä muutaman neliön ennenkuin oli aika käyttää koira lenkillä. Vähän koira ihmetteli mihin näin aikaisin mennään…

Lenkillä törmäsin naapuriin, joka kertoi, että haravoinnin voi korvata lehtipuhaltimella. Sitähän piti heti kokeilla. Varsin toimiva konsti varsinkin, jos omistaa tarpeeksi tehokkaan puhaltimen, mieluiten polttomoottori sellaisen. Ruoho nousee hyvin ja roskat saavat kyytiä. Valitettavasti vain sammaleelle ei tapahdu mitään.

Jatkoin siis perinteisesti haravan kanssa lauantai aamuna. Parin tunnin jälkeen tuli siihen tulokseen, ettei tämä voi olla näin vaikeaa… ja eikun netin ääreen, sillä tähän täytyy olla jokin kone. Ja kuinkas ollaakaan: koneliikkeethän suorastaan pursuavat erilaisia aiheeseen littyviä laitteita. On sammaleenpoistajaa, ilmastajaa, pystyleikkuria jne. Aikani ihmeteltyäni hyppäsin autoon ja hurautin alan liikeeseen. Sieltä mukaan tarttui Bosch ALR 900 Sammaleenpoistaja.

Voimakas: ”Jet-Collect” -keräysjärjestelmä jaloterästerineen ja erikoisine tuuletuskanavineen takaavat nopean ja perusteellisen sammaleen ja peittävän nurmihuovan poistamisen.

Tämä ei voi mennä pieleen, ”Jet-Collect” ja kaikki.
Laatikko auki ja kone kasaan. Laatikosta paljastui yllättävän kevyt ruohonleikkuria muistuttava härveli. Piuha kiinni ja kokeilemaan. Laite oli varsin hiljainen ja todella kevyt työntää. Ehdin ajella vain noin 10m, kun kerääjän säiliö oli jo täynnä sammalta ja kuollutta ruohoa. Koko pihan ajeluun (yhteen kertaan) meni pari tuntia ja jätettä kertyi noin 1,5 kuutiota! Sammalta ja kuollutta ruohoa lähti aivan eri tavalla kuin haravalla. Tylsintä hommassa oli jatkuva kerääjän tyhjentäminen. Siis ihan oikeasti en ymmärrä miten olen pärjännyt ennen ilman ”sähköharavaa”. Selkä ja hartiat säästyvät, puhumattakaan valtavasta ajan ja hermojen säästöstä. Piha on paremmin haravoitu kuin ikinä ja jos terät laittaa vähän pidemmälle niin ilmaaninen tulee tehtyä samalla. Hyvin sijoitetut pari sataa euroa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.