SSD kokeilua

Perinteiset kiintolevyt ovat pikkuhiljaa korvautumassa nk. SSD levyillä.
SSD (Solid State Drive) tarkoittaa perinteisten magneettilevyjen korvaamista muistipiireillä. Levyssä ei siis ole enää liikkuvia osia. Se on nopeampi ja kuluttaa vähemmän sähköä. Tekniikka on vielä kuitenkin varsin uutta, joten suuret SSD levyt ovat varsin kalliita.

Päätin ostaa pienen levyn käyttöjärjestelmää varten, ihan vaan kokeilumielessä. Päädyin ostamaan Corsair Force F60 levyn. Levy on uutta, nopeaa mallia ja kohtuu hintainen. Valinta perustui lähinnä saatavuuteen eikä niinkään perusteelliseen teknisten ominaisuuksien vertailuun. Kaupasta kotiin ja eikun asentamaan…

Entinen C-asema on 150G ja uusi levy vain 60G, joten ainakaan suora kopiointi ei onnistu. Kuvittelin, että levyjen kopiointi ohjelmat olisivat osanneet hoitaa homman mutta ainakaan minun taidoilla ei löytynyt toimivaa ratkaisua. En halunnut asentaa kaikkea uudestaan, joten kopiointi oli ainut ratkaisu.
Lopulta päädyin pienentämään vanha C:n kokoa niin, että se mahtuu uudelle levylle. C:lle on asennettu vain windows ja ohjelmat, joten suurin osa oli tyhjää. Näin koon muutos oli varsin nopeaa ja vaivatonta.
Koon muutoksen jälkeen kopiointi onnistui varsin helposti. Käytin DriveimageXML ohjelmaa. Se on ilmainen ja toimiva. Nyt kone suostui käynnistymään uudelta levyltä. Ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä systeemi ajoi automaattisen levyntarkistuksen ja korjasi joitain virheitä.Nyt kuitenkin kone näyttää toimivan täysin normaalisti.
Täytyy sanoa, että nopeuden muutos on todella selkeä. Windows käynnistyy todella nopeasti, reilusti alle 30s, kun ennen kesti toista minuuttia. Kone on myös hyvin hiljainen käynnistyksen aikana, koska kovalevy ei enää pidä ääntä. Ohjelmien käynnistelyä en ole vielä ehtinyt isommasti kokeilla mutta ainakin nettiselain käynnistyi todella nopeasti, samoin kuvankäsittely. Ainakin noissa nopeuden lisäys oli todella merkittävä.Näillä näkymin päivitys toimii odotetusti ja kannatti. :)

2 Kommenttia

Liity mukaan keskusteluun ja kerro meille mielipiteesi.

Sakari
16. tammikuu, 2011 klo 11:42

Moi,

Olen ymmärtänyt että kannattaakin laittaa tuollainen SSD Flash levy nimenomaan PC käyttiksen levyksi, hyvä lukunopeus, kun taas ”työ” levynä olisi tavallinen HDD kiinttolevy, sen paremman kirjoitusnopeuden takia. Näin se teknikka kehittyy!

t.Sakke

Hannu
16. tammikuu, 2011 klo 12:12

Juuri näin. Minullakin on kaksi ”perinteistä” kovalevyä lisänä. Toinen on ”käyttely” levy, johon ladataan verkosta ja tallennetaan dokumentit. Toinen on puhtaasti valokuvia ja omia videotiedostoja varten.
Mikä on vielä bonus SSD levystä niin kone on nyt todella hiljainen kun käyttöjärjestelmälevy ei enää nakuta. :)

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.