hannuonline vinkit Pariisiin

Näin parin reissun vankalla kokemuksella hannuonline vinkit ;) Pariisiin soveltuu tietenkin kaikki kaupunkiloman perusohjeet:

  • hyvät kengät, sillä kävelyä tulee paljon
  • vesipullo mukana, koska varsinkin kesällä kaupungissa on kuuma ja kävellessä hikoilee ja nestettä kuluu. Kraanavesi on juotavaa, joten kannattaa harkita 1,5 litran pullojen täyttämistä hotellilla. Vesi on kallista kioskista ostettuna mutta tavallisesta ruokakaupasta sitä saa kohtuu hintaan.
  • aurinkolasit ja päähine ovat välttämättömät
  • metrolla pääse kätevästi paikasta toiseen mutta se kulkee tunnelissa, joten välillä kannattaa miettiä vaihtoehdoksi kävelyä kadunvarsia katsellen.
  • päivässä ei välttämättä tule montaa metromatkaa, joten me ostimme 10 kerran lippuja päiväkortin sijasta.
  • Pari kohdetta päivässä on kohtuullista. Siirtymisineen ei juuri enempää ehdi.

 

Vakiokäyntikohteita, kuten Eiffel tai Mona Lisa, on turha väheksyä mutta ei pidä pettyä, jos käynti ko. kohteissa ei vastaakkaan odotuksia.

  • Eiffel on toki komea mutta sään on oltava täydellinen, että siitä pääsee nauttimaan. Aurinkoa ja kevyt tuuli pitämään savusumun poissa ja näkyvyyden hyvänä. On myös oltava valmis jonottamaan pitkään. Ennakkoon varattu lippu ei takaa kuin pääsyn kakkostasanteelle, josta joutuu jonottamaan uudelleen ylimmälle tasolle ja siihen jonoon ei ole varauksia. Me jonotimme noin tunnin. Alastullessa voi joutua jonottamaan ihan yhtä kauan, sillä kaikki jotka menivät ylös tulevat myös alas… tämän vuoksi osa laskeutuu portaita pitkin varsinkin kakkostasolta.
  • Mona Lisa ja Louvre. Louvre on yksinkertaisesti hengästyttävän laaja. Rakennus on valtava ja kokoelmat sen mukaiset. Täytyykin olla realisti ja keskittyä yhteen tai kahteen näyttelyyn ja jättää loput suosiolla seuraavaan kertaan. Harva jaksaa katsella tauluja ja taideteoksia yhteenmenoon paria tuntia pidempää.

Mona Lisa on mielestäni yliarvostettu. Onhan se toki kaunis taulu mutta se on yllättävän pieni. Nykyisten turvatoimien takia taulua katsotaan kaukaa ja lasin takaa, joka heijastaa väkisin. Ihmisiä on heti aamusta paljon ja paikasta eturivissä voi joutua taistelemaan. Turha kuvitella, että Liisa hymyilisi salaperäistä hymyään vain sinulle.
Louvressa on myös kuuma, ainakin kesällä. Keskiajalla ei ollut ilmastointia ja taide-esineet ovat ”tottuneet” lämpöön. Valtavat ihmismäärät lisäävät lämpöä entisestään. Kahviloita ei ole ja vessatkin ovat harvassa. Varaa vettä mukaan ettei nestehukka yllätä. Keskusalueella ja viereisessä galleriassa on ravintoloita mutta hinnat ovat kovat.

  • Notre Dame. Ehdottomasti käymisen arvoinen, aikansa arkkitehtuurin huippusaavutus. Rauhallista sielläkään ei ole varsinkaan turistiaikaan ja koskapa Pariisissa ei olisi turisteja…

hannuonline suositteleekin vaihtoetoisena kohteena katakombeja. Ei niin ruuhkainen kuin muut edellä mainitut vaikka sisään joutuukin todennäköisesti jonottamaan. Sisään pääsee kuitenkin sen verran harvakseltaan, että tunneleissa saa kulkea omassa rauhassa. Maan alla kävelään noin tunti ja se on varmasti mieleenpainuva kokemus. Ei voi suositella, jos ei viihdy tunneleissa. Aamupäivällä käytynä voi kierroksen jälkeen nauttia lounasta läheisten Denferin alueen kadunvarsien lukuisissa ravintoloissa, jonka jälkeen on hyvä jatkaa Montparnassen hautausmaalle.

Yleisesti alueena Montparnasse – Pasteur – Denfert on oikein mukava ja rauhallinen. Paljon nähtävää on kävelymatkan päässä ja ruokapaikkoja on yllin kyllin.

Toinen varsin tunnettu mutta silti suositeltava alue on Montmarten kukkula. Pikku kahviloita ja ravintoloita, taiteilijoita ja historiaa mukavan pienenä pakettina unohtamatta tietenkään huippulla olevaa Sacre Ceurin kirkkoa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.