Puutarhanhoitoa

Eikä mitenkään Ike tyyliin vaan ihan oikeasti…
Naisten hurvitellessa Epyktissä pääsee tekemään kunnolla hommia, joten sain vihdoin tehtyä pitkään suunnitelmani puiden ympäristön siistimisen. Helteet tosin hieman viivästyttivät, kun ei ihan oikeasti viitsinyt poistaa nurmikkoa, kun varjossa oli 30. Nyt kelit suosivat ulkotöitä ja valmista syntyy. Yritin tehdä ympyröistä tarpeeksi isoja, että pääseen hyvin leikkaamaan ruohon, eikä tarvitse leikkurilla mennä puiden alle.

Ainut mikä aiheutti tykytyksiä on kuorikatteen hinta. Se on aivan sikakallista nykyään. Hain kärryllisen puutarha myymälästä ja meinasin saada p….halvauksen, kun kassa pyysi 70€. Kate maksoi 55€/kuutio ja kärryyn meni alun toista kuutiota. Sillä vaan ei kovin paljoa peittele tämän kokoisella pihalla. Yhden puun juurelle menee pari-kolme kottikärryllistä ja kärryyn menee noin 100l, joten yhden ympyrän hinnaksi tulee 10-15€. Ei paljon naurata…

Hinta on kuulema korkea sen takia kun nykyään kuorikate halutaan polttaa, kun se ennen oli vain jätettä. Ilmeisesti asiaa on ihmetelty varsin paljon sillä aihe on pääsyt Kekkilän sivuille selityksineen:

Kuorikate on niin kallista?

Puunkuori on myös erinomainen biopolttoaine. Kilpailutilanne on nostanut kuorikatteen hinnan mullan hinnan tasolle ja ylikin. Uusi polttoaineiden saasteiden päästökauppa koskee mm. öljyä, hiiltä ja turvetta. Kun näitä käytetään energiatuotannossa, syntyvästä ilmansaasteesta joutuu maksamaan. Puunkuori on kuitenkin biopolttoaine, jota päästökauppa ei koske. Siis kun polttaa kuorta energian tuotantoon, syntyneestä ilmansaasteesta ei tarvitse maksaa. Niinpä kuoria päätyy yhä enemmän polttoaineeksi ja samalla kuoren hinta nousee.

Aavistuksen pistää mietityttämään tämä päästömaksuilla kikkailu…