Melkein Japanissa


Toteutimme pitkään mielessä olleen ajatuksen ja kävimme yöpymässä Yado Oikawassa, japanilaisessa majatalossa, Pukkilassa.
Majatalo on vanhassa meijerirakennuksessa, Porvoo joen rannalla. Rakennus on muutettu asuinkäyttöön ja siinä on useita huoneistoja. Majatalo on siis yksi rivitalon huoneisto. Kesällä paikka on varmasti kaunis japanilaisine puutarhoineen. Talvella puutarhan ei pääse tietenkään esille ja jokikin on jäässä, joten japanilaisuuden vaikutelma hieman kärsii.
Huoneistoon kuuluu olohuone, makuuhuone, keittiö, iso kylpyhuone ja eteinen. Sisustus on hauska sekoitus nykyaikaa ja perinteistä japanilaista.
Täysihoita sisältää tervetuliais tempura välipalan, sukiayki illallisen sekä japanilaisen aamiaisen. Ruuat valmistetaan tempuraa lukuunottamatta itse. Majatalossa ollaan ihan omissa oloissaan. Ruuat odottavat jääkaapissa ja tarjolla on monenlaista puuhastelua. Voi tehdä origameja eli taitella paperia, lueskella Japania käsitteleviä kirjoja, katsella japanilaisia elokuvia, käydä kylvyssä japanilaisittain jne. Pukkilassa itsessään ei juurikaan ole katsomista ainakaan talvella, joten paikka on hyvä lyhyeen rauhoittumiseen.

Mitäs sitten pidimme?
Ruoka oli todella hyvää, vaikka suurin osa valmistettiin itse. Ohjeet olivat selkeät ja ruokalajit tarpeeksi helppoja. Paikka itsessään oli jonkinmoinen pettymys. Jostain syystä verkkosivujen perusteella luulimme majatalon olevan tosiaan talon eikä huoneiston. Sitten kun menee japanilaiseen majataloon niin odotuksen on ehkä enemmän perinteisessä sisustuksessa, ehkä jopa historiallisessa. Paikka vastaa varmasti hyvin nyky japanin olosuhteita mutta meille se oli liian ”moderni”. Lisäksi paikkaa vaivaa pieni nuhjuisuus. Tavaraa on yksinkertaisesti liian paljon, lähinnä erilaisia koriste esineitä. Lisäksi kirjoja ja videoita on kasoissa olohuoneen nurkissa. Talvella puutarhaa ei näe ja muutenkin luonnon ollessa talven kourissa näyttää vanha meijeri… vanhalta meijeriltä.

Yado Oikawaan kuuluu myös nk uusi puoli, joka on ihan oma rakennuksensa muutaman kilometrin päässä vanhasta. Se on rakennettu enemmän japanilaiseen tyyliin ja sisustuskin vastasi enemmän odotuksiamme japanilaisesta talosta. Valistettavasti siellä ei ole majoitustiloja vaan paikka on vain kokouskäyttöön.

Kotimatkalla poikkesimme majatalon emännän suosituksen perusteella kotipiiriin, joka on tuottajatorin ja kahvilan yhdistelmä vanhassa navetassa. Erittäin viehättävä ja ilmeisen suosittu paikka. Alakerran myymälässä oli laajat valikoimat lähiruokaa ja käsitöitä. Kahvilassa myytiin myös erilaisia käsitöitä. Vaimolla meinasi lähteä mopo käsistä. Piti ostaa vain pari purkkia ternimaitoa niin lopulta kassakone ilmoitti reilusti yli sadan euron laskun… Kotiin mentiin sitten auto täynnä erilaisia luomutuotteita ja muuta lähiruokaa ja käsitöitä.

Kaiken kaikkiaan ihan virkistävä vierailu mutta tuskin tulee mentyä uudestaan majataloon.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157625441981937″]

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.