Lisää hifiä: Sonos 90


Squeezebox Touch vaihtui Sonokseen. Laatulaitteella oli tarjouksessa Sonoksen järjestelmä, joten päätin päivittää. Sonos valmistaa monihuone musiikkijärjestelmiä. Minä tosin tarvitsen vain yhden huoneen systeemin mutta Sonos vaikutti silti sopivimmalta tarpeeseeni.

Logitechin Touchissa ei sinänsä ollut mitään vikaa mutta koska laite oli Hallinnon määräyksestä kaapissa laitteen kosketusnäyttö menetti suurelta osalta merkityksensä. Touchin käyttö edellyttää vähintää näytön näkemistä ja mieluummin koskettelua, kosketusnäyttöinen kun on.

Sonokseen voi ostaa erillisen näytöllisen kaukosäätimen, jossa siinäkin on kosketusnäyttö. Tässä siis yhdistyy kosketusnäytön mukavuus ja mahdollisuus katsoa näyttöä läheltä. Säätimen voi korvata esim iPhonella tai iPadilla mutta kun en omista kumpaakaan päätin ottaa tarjoukseen kuuluvan kaukosäätimen.

Toinen syy Sonoksen valintaan oli teknisempi. Sonos lukee tietoja suoraan verkkokovalevyltä. Se ei tarvitse mitään omaa palvelinohjelmistoa. Logitechissä käytetään heidän omaa Squeezecenter ohjelmaa. Minun piskuinen NAS palvelin kyllä pystyi ajamaan ko ohjelmaa mutta se oli selvästi sen suorituskyvyn ylärajoilla. Tämä näkyi ajoittaisena jumittamisena.

Jos oli Touchin käyttöönotto helppoa niin Sonoksen oli yhtä juhlaa. Käyttöönotto vaatii pc:n. Koneelle asennetaan ohjelmisto, joka jatkossa toimii kaukosäätimen tavoin eli sillä voi ohjata järjestelmää. Käyttöönotto ei juuri voisi olla helpompaa: ohjelma asennus – piuhat kiinni – virrat päälle. Ohjelma löysi laitteen muutamassa sekunnissa ja sen jälkeen kerrottiin mistä musiikki löytyy. Lisäksi piti syöttää ”sijainti” verkkoradioasema listaa varten. Musiikkikirjaston läpikäynti kesti hetken ja sen jälkeen laite oli valmis. Järjestelmää on kyllä ilo käyttää. Se reakoi todella nopeasti. Mitään jumitusta mitä hieman oli Logitechillä ei ole. Kaukosäädin on tarkka ja helppokäyttöinen. Lisäbonuksena NAS toimii muutenkin paremmin, kun ei tarvitse pyörittää Squeezecenteriä.
Sonoksessa on myös Spotify liittymä valmiina, joten poppi soi ilman, että tarvitsee pitää pc:tä päällä.
Kaikenkaikkiaan oikein hyvän tuntuinen laite. Yksi niistä harvoista, joihin olen ollut tyytyväinen alustalähtien.

Sonoksen minulle möi Laatulaite Kotkasta. Hyvää palvelua kautta linjan. Jopa toivat laitteet minulle Helsingin reisullaan. :)