Iranin reissun yhteenveto

Hyvä reissu mutta tulipahan tehtyä.
Edellä oleva kuvannee hyvin tuntemuksia reissusta. Kaikenkaikkiaan ihan ok mutta ei ehkä ihan niin hienoa kuin kuviteltiin. Ajankohta ei ollut paras mahdollinen sillä luonto oli vielä talviteloilla. Toisaalta ajatuksena oli päästä laskettelemaan mutta se nyt kuitenkin jäi monestakin syystä tekemättä. Lunta kyllä oli kuten kuvistakin näkyy.

Teheran ei ole mitenkään kiinnostava kaupunki. Liikkenne on tukkoista ajasta riippumatta ja saastesumu on yleistä. Nähtävyydet ovat pitkien matkojen päässä, joten kulkemiseen menee aikaa ja kysyy hermoja. Tosin vasta avattu metro helpottaa huomattavasti.
Kaikki muut kaupungit joissa vierailimme ovat huomattavasti Teherania mukavampia: pienempiä, vähemmän liikennettä, jne. Shirazin suhteen meillä oli huono tuuri, kun menetimme yhden päivän ja sää oli huono. Muutenkaan puutarhoistaan tunnettu kaupunki ei ole parhaimmillaan talvella. Yazd taas on aivan erilainen ikivanhan vanhan kaupungin ansiosta. Se on myös selvästi pienin meidän käymistä kaupungeista. Uusi osa ei ole mitenkään mielenkiintoinen, kerrostaloja näkee Suomessakin. Yazdin tunnelma oli varsin leppoisa ja siellä olisi helposti mennyt vaikka päivä enemmänkin ihan vaan palloillessa.
Esfahan oli meidän suosikkimme. Kaunis keskusaukio ja kaupungin läpi virtaava joki antavat kaupungille kummasti ilmettä. Lisäksi kaupungissa on paljon nähtävää. Tosin Esfahanissakin on autoja ihan liikaa ja ruuhkat sen mukaiset. Metro on vasta rakenteilla.

Matka Kaspian merelle oli ehdottomasti käymisen arvoinen. Vuoristomaisemat ovat mahtavat ja meri (vaikka onkin oikeasti järvi) on nähtävä. Uimiseen sää oli liian kylmä mutta joitain paikallisia kyllä kahlaili vedessä. Luonto on aivan toisellainen vuoren molemmin puolin, joten vaihtumista oli mielenkiintoista seurata.

Yleisesti Iran ei ole mitenkään halpa. Väistämättä tulee verrattua vuoden takaiseen Burman matkaan vaikka ei pitäisi. Hotelli maksoi helposti 100$ yöltä ja tasoon nähden hinta on todella kova. Toki halvempiakin ja kivempiä paikkoja löytyy, jos vaan tietää. Samoin ruokailuun meni yleensä noin 30$ neljältä. Onko se sitten paljon Suomen hintoihin verrattuna… joka tapauksessa enemmän kuin kuvitteli. Pizza saatoi maksaa 5-6€ eli lähes Suomen hinnoissa. Yhteenlaskien hotellin, oppaan, kulkemisen, syömisen ja pikkuostokset niin päiväbudjetti alkaa lähennellä 300$… ei ole enää halpaa…

Iran on myös paljon länsimaisempi kuin voisi kuvitella. Benettonit ja Dieselit löytyvät kaupoista ja pikaruokaa on tarjolla. Jos lähtee hakemaan tuhatta ja yhtä yötä niin pettyy pahasti. Kaikkialla oli todella turvallista. Emme tunteneet mitään uhkaa missään vaiheessa (paitsi joskus liikenteessä pelotti) ja tavarat pysyivät hyvin tallessa. Englannilla pärjää, sillä aina löytyy joku auttamaan. Iranilaiset ovat erittäin ystävällisiä ja auttavaisia mutta myös uteliaita. Meidänkin puheille tuli usein ihmisiä pyytäen lupaa ottaa kuva ja kysellen kuulumisia. Ruoka ravintoloissa on hieman tylsää eli useimmiten tarjolla on kebab vartaita, kanaa, nautaa tai lammasta. Niimpä mekin silloin tällöin vaihtelun halusta kävimme pizzalla tai pastalla vaikka periaattena onkin suosia paikallista ruokaa.

Lentoliikenne taitaa olla epäluotettavin tapa liikkua maan sisällä huonosti pitävien aikataulujen takia. Bussi on hyvä ja halpa tapa kulkea kaupunkien välillä. Myös junat ovat kuulema hyviä mutta meille ei aikataulut sattuneet, joten lensimme tai ajelimme bussilla. Shiraz – Yazd välin menimme oppaan autolla.

Poikkeuksellisesti kommentointi on käytössä, joten mikäli haluat tietää jotain Iranista tai meidän matkasta, jätä kommentti.

Ja paljon kuvia: klik

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.