Hirsilatoa rakentamassa

Tämän kesän rakennushanke on halkovajan rakentaminen Kuusamon mökille. Vaja rakennetaan omista puista ja omin voimin ekohengessä käsityönä.
Projekti alkoi puiden kaadolla ja kuorinnalla eli parkkauksella. Kuvassa näkyy parkkauspukki, jonka varaan puut nostetaan kuorintaa varten. Puut kuoritaan, jotta ne kuivuvat ja säilyvät paremmin, kun eivät lahoa kuoren sisällä. Valmis lato harmaantuu aikanaan, sillä sitä ei maalata tai käsitellä mitenkään. Puut Simo oli kaatunut ja kuorinut jo aiemmin, joten meidän työt alkoivat perustusten tekemisellä.
Poistimme pintamaat ja yksinkertaisesti ladoimme harkot hiekan päälle. Harkkojen asettelussa oli melkoinen puuha, kun käytettävissä oli vain vatupassi ja muutama lauta. Niillä sitten sihtailtiin harkkoja suoraan ja samaan korkeuteen. Harkkojen päälle ensimmäiset hirret, joiden päälle lattiapuut. Vasta sitten pääsimme varsinaisesti tekemään seiniä.
Vanha kaava 3-4-5 oli kovassa käytössä, kun pistimme kulmia suoraan. Tämän päivän saavutus on siis perustukset, lattia ja pari hirsikertaa. Huomenna lisää, nyt uimaan ja viemään verkot veteen.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.