NAS palvelin

freenasOlen pitkään miettinyt miten hoitaisi kokoajan kasvavan levytila tarpeen. Vertailin aikani eri vaihtoehtoja ja päädyin rakentamaan NAS palvelimen vanhasta koneesta. Nyt minulla sitten pyöriin FreeNAS palvelin, johon olen ensialkuun kiinnittänyt pari usb kovalevyä ihan vaan että pääsee kokeilemaan.

FreeNAS on Linuxin sukuiseen FreeBSD pohjautuva ohjelmisto. Näin Linux lukutaidottomana täytyy sanoa, että graafinen käyttöliittymä on ihan ehdoton juttu. Siitä ”näkee” mitä tapahtuu eikä tarvitse taistella pitkien komentorivien kirjoitusvihreiden kanssa. Uusimmassa versiossa näyttää löytyvän palveluja bittorrentista Sambaan. Suurimmasta osasta en edes tiedä mitä niillä voisi tehdä. Mutta todennäköisesti en edes niitä tarvitse. Ubuntu läppäri (eeepc) löysi palvelimen itsekseen. Se vaan ilmaantui Verkko-hakemistoon. Windows koneissa vanha tuttu ”map network drive” toimii ja Samba jaot löytyvät ketterästi.

Minulle ehdoton etu on, että voin käyttää olemassa olevia levyjä. Voin siirtää nykyiset usb levyt pois työpöydältä huutamasta johonkin komeroon palvelimen perään. Nyt vaan pitää ostaa pari sisäistä levyä niin palvelin alkaa olla pystyssä.
Vanha kone saatiin hyötykäyttöön ja nyt pystyy periaatteessa lisäämään levyjä ”rajattomasti”.
Sähköä varmaan menee hieman enemmän kuin kaupasta ostettavalla NAS purkilla mutta sen joudun kärsimään.