NAS palvelin, osa 2

masthead-cdsAikoinaan kirjoittelin miten tein NAS-palvelimen vanhasta pc:stä. Käytin aikani FreeNAS ohjelmistoa, kunnes jonkin aikaa sitten vaihdoin Ubuntu Serveriin.
Pääasiallinen syy vaihtoon oli luulo, että FreeNAS olisi mennyt jumiin silloin tällöin. Voi olla, että se menikin mutta varsinainen vika saattoi olla toisaalla. Käytin silloin Memeo nimistä ohjelmistoa varmuukopioiden tekoon ja epäilen nyt jälkikäteen että FreeNAS-Memeo ei ollut toimiva yhtälö. Memeo jumitti myös F-Securen toimintaa, sillä kuormitusta katsoessa F-Secure näytti haukkaavan jopa 90% koneen tehosta. Heti kun Memeon pisti pois päältä kuorma laski normaaliin. Memeohan seuraa jatkuvasti valittuja hakemistoja ja kopioi heti muuttuneet tiedostot palvelimelle. Tämä jatkuva ”haistelu” aiheuttaa tietty valtavasti liikennettä palvelimen ja pc:n välillä, aiheuttaen ”tukoksia” ja jumitusta.
Niin tai näin Ubuntu Serveriin siirtymisen myötä ongelmat hävisivät. PC:n kuorma pysyi kyllä ennallaan, joten luovuin Memeosta. Varmuuskopioinnin hoitaa nyt CFI Backup Home. Se on kotikäyttöön ilmainen.
Jälkeenpäin ajatellen, kun vertaa FreeNASsia ja Ubuntua niin FreeNAS on lähinnä yhden kaverin saavutus, kun taas Ubuntua ylläpitää valtava joukko vapaaehtoisia. Siihen nähden FreeNAS toimii aivan erinomaisesti mutta ongelmia voi ilmetä esim. tietyn emolevyn tai RAID-ohjaimen kanssa. Päivitystahti ei mitenkään voi olla kovin nopea resurssien vähyydestä johtuen. Ubuntussa vastaavasti päivityksiä tulee tiheään ja pikkuviat korjataan nopeasti.
Edelleen ominaisuuksia verratessa Ubuntu on selkeästi vaikeampi käyttää. Se kun voisi olla niin koti-NAS kuin jonkin yrityksen täysimittainen palvelin, kun taas FreeNAS on suunnattu kotikäyttöön ja käytön helppouteen on kiinnitetty huomiota. Minä käytänkin vain varmaan 10% palvelimen ominaisuuksista. Mutta kun sen on kerran saanut käyntiin niin eipä ole sen jälkeen tarvinnut mihinkään koskea. :)
Jos nyt joku harkitsee NASsin pysyttämistä niin kannattaa ohjelmaa valitessa ottaa huomioon että FreeNAS kehitys on käytännössä pysähtynyt. Kehittäjät siirtyivät uuteen projektiin ”coreNAS”. Ubuntu taas porskuttaa kuin ennenkin. Mitenkään liikaa Ubuntua tyrkyttämättä neuvoni on valita ohjelmisto, jolla on todennäköisesti jatkuvuutta.