Hyvää Burmalaista Uuttavuotta!

vesijuhla_01

Minulla oli ilo osallistua Burmalaisen uudenvuoden viettoon eli Vesijuhlaan.

Juhla pidettiin ihan vaan Vantaalla eli Burmaan asti ei tarvinnut lähteä ;) Burmalainen työkaverini kutsui mukaan tietäen, että olemme nykyään ”burman-ystäviä”.
Juhla vietettiin Vantaalaisella koululla ja paikalla oli vajaa 200 henkeä. Ohjelmassa oli tietty muutama juhlapuhe ja mikä parasta: hyvää Burmalaista ruokaa!
Vettä ei tietenkään heitetty samaan malliin kuin Burman kuumuudessa heitettäsiin vaan vettä pirskoteltiin kukkien lehtiä vastana käyttäen vieraiden hartioille. Vedellä pestään pois menneen vuoden harmit ja synnit sekä toivotetaan menestystä tulevalle vuodelle ”puhtaalta” pohjalta.

Burmalainen uusi vuosi, Maha Thingyan: Huhtikuun 16. päivän tienoilla kolmen-neljän päivän juhla, jota pidetään vuoden suurimpana juhlana. Maha Thingyan ajoittuu monsuunisateita edeltävälle ajalle. Maha Thingyania juhlitaan rukoilemalla, paastoamalla ja hauskan pidolla. Juhlintaan kuuluu rakennusten ja temppeleiden pesu, samoin kuin veden heittäminen muiden ihmisten päälle. Veden uskotaan puhdistavan sielut ennen alkavaa vuotta.

Ruokalistalla oli muutama pääruoka ja varsin mielenkiintoinen jälkiruoka: kookoshyytelö-jälkkäri. Burmalainen versio yhdistetystä pullamössöstä ja hyytelöstä kookosmaidossa. Oikein herkullista.

Ruokailun aikana alkoi varsinainen ohjelma, joka koostui Burmalaisista tanssiesityksistä. Esiintyjinä toimi niin lapset kuin aikuisetkin. Oli varsin hienoa nähdä miten ihan pienet lapsetkin esittivät tyylikkäästi perinteisiä tansseja.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157624994196843″]