Päivä Istanbulissa

Kokouksen siirryttyä jäikin yllättäen aikaa olla turistina Istanbulin työmatkalla.
Niimpä suunta kohti vanhaa kaupunkia ja tärkeimpiä nähtävyksiä.

Asuimme työkaverin kanssa Aasian puolella, joten ensimmäiseksi matkasimme lautalla Euroopan puolelle.
Lauttaliikkenne on hyvin järjestetty ja ne ovat kuin paikallisbusseja. Lauttoja menee tiheään ja maksu on nimellinen. Satamasta kävelimme kohti vanhaa kaupunkia.

Ensimmäiseksi kohteeksi sattui maanlaiset vesisäiliöt, koska satuimme ”eksymään” niiden kohdalle. Tarkoitus oli mennä suoraan Topkapi palatsille mutta jotenkin vaan pari risteystä meni pieleen ja päädyimme Cisternille. Kyseessä on rooman vallan aikaiset maanalaiset vesivarastot.
Vesivarastolta matka jatkui kohti Topkapi palatsia, tosin muutaman ketunlenkin kautta mutta kuitenkin. (vanhassa kaupungissa ei ole helppo suunnistaa…)

Topkapi, Wikipediasta lainattuna:

Topkapın palatsi on Istanbulissa sijaitseva palatsi, joka toimi vuosina 1465–1853 Ottomaanien valtakunnan hallintopaikkana. Palatsin rakennustyöt aloitti sulttaani Mehmed II vuonna 1459. Palatsi muutettiin museoksi vuonna 1924, ja sen alue on noin 80 000 neliömetrin kokoinen.

Topkapin jälkeen menimme Siniselle Moskeijalle.

Sulttaani Ahmedin moskeija (joskus myös Sininen moskeija; turkiksi Sultanahmet camii) on moskeija Istanbulissa. Se on yksi niistä moskeijoista, joista käytetään nimitystä Sininen moskeija, sillä niiden sisusta on verhoiltu sinisillä laatoilla. Se on rakennettu vuosina 1609–1616 Ahmed I:n valtakaudella. Kuten moskeijoissa usein, sielläkin on sen perustajan hauta, koraanikoulu eli madrassa ja vierasmaja. Sulttaani Ahmedin moskeija on Istanbulin merkittävimpiä nähtävyyksiä.

Hagia Sofia on kiinni maanantaisin, joten se jäi näkemättä. :(

Keskustasta suuntasimme ”ylä”kaupunkiin Ortoköyn kaupunginosaan, joka on tunnettu kahviloista ja etenkin uuniperuna kioskeista. Täällä uuniperuna on kulinaarinen herkku, jonka täytteeksi voi valita lähes mitä vain.

Sitten olikin jalat ja pää kypsät kaikesta kulkemisesta ja näkemisestä, joten oli aika suunnata takaisin hotellille. Paljon nähtiin mutta vielä enemmän jäi näkemättä. Ehkä ensi kerralla.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157625113562512″]

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.