Teheranissa shoppailemassa

Pari viikkoa sitten palasin viikon reisulta Teheraniin. Tällä kertaa matkaan sisältyi muutakin kuin kokouksia, sillä yhden palaverin peruuntumisen myötä jäi aikaa ostoksille ja nähtävyyksien katseluun.

Kyllä, Teheranissä on itseasiassa yllättävän paljon nähtävyyksiä. Museoita, palatseja, basaari, jne. Itse ehdin käymään Basaarissa ja Golestan-palatsissa. (Palatsin sivut englanniksi ). Palatsin nimi tarkoittaa vapaasti käännettynä ”kukkien palatsia”. Rakentaminen on aloitettu joskus 1500-luvun puolivälissä. Palatsia on laajennettu monessa vaiheessa. Palatsin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat marmorista tehty valtaistuin ja erilaiset koristeelliset salit. Palatsin koristeluun on käytetty paljon peililasia. Kokonaisia huoneita oli päällystetty peilimosaiikilla. Palatsi alueella on puisto, jossa on paljon erilaisia suihkulähtetä ja altaita. Näin keväällä puissa ei ollut vielä lehtiä ja muutenkin puutarhassa oli kevät kunnostukset meneillään, joten puisto ei ollut ihan parhaimmillaan. Oli kuitenkin helppo kuvitella kuinka hienolta puisto näyttää kesäisin.

Teheranissa on monta basaaria. On isoa ja pientä, mattoja ja muuta. Itse kävin isolla basaarilla, joka tosiaan on valtava alue. Ehdin puolenpäivän pörräämisen aikana kävellä mm. matto- , kodinkone-, kulta ja hopea- ja vaateosastoilla ja en vielä nähnyt kuin pienen osan basaarialueesta. Basaari on yllätyksekseni katettu alue, jossa pienet putiikkit reunustavat kapeita katuja. Kauppoja on osittain kahdessa kerroksessa. Mukana ollut työkaveri osti pari mattoa mutta minulle mukaan tarttui vain pari kuparipönttöä takkavälineiden telineiksi.

Yllättäen haastavimmaksi osoittautui takaisin hotellille pääseminen. Basaari ja palatsi ovat kokolailla toisella laidalla kaupunkia hotelliin nähden ja taksikuskit eivät joko tieneet osoitetta tai eivät halunneet lähteä ajamaan niin kauas iltapäivän ruuhkassa. Lopulta saimme kuskin joka noin kymmenkertaisella taksalla suostui viemään meidät ”kotiin”. Matka sinänsä meni hyvin ja kuski ajajeli rauhallisesti.

Sittenpä olikin jo aika syödä, pakata ja valmistautua yöllä lähtevään lentoon.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.