Sivuston alusta vaihdettu

Tervetuloa uudistetuille sivuilleni! :)

WPSivut ovat käyneet läpi täydellisen uudistumisen, minkä parhaiten huomaa uudesta ulkoasusta. Käytännössä koko sivusto ja ohjelmistot sen takana ovat vaihtuneet. Entinen sivusto on rakennettu Joomla sisällönhallinta työkalulla ja nykyinen WordPress alustan päälle. Lisäksi kuvagalleria on vaihdettu Joomlan sisäisestä Ponygallery ML ohjelmistosta Gallery2 ohjelmistoon.

Miksi sitten kaikki tämä vaiva? Eihän pitäisi korjata, jos mikään ei ole rikki…

Kaikki oikeastaan lähti kuvista. Haluan julkaista sivuilla kuvia meidän perheen tapahtumista ja koska kuvia on varsin paljon niiden julkaisuun tarvitaan kunnollinen ohjelmisto. Ponygalleryssä ei ollut mitään muuta vikaan kuin se, että se tallensi kaikki kuvat yhteen hakemistoon. Kun kuvia on yli 1000 niin yksi hakemisto tulee varsin hankalaksi esim silloin, kun etsii yksittäistä kuvaa.

Kaikenkaikkiaan sivun alustan valinta on aivan kuin auton tai asunnon osto: päätöksen pitää lähteä tarpeesta, eikä siitä mikä näyttää parhaimmalta.

Joomla kaveriksi sopii ihan hyvin nykyinen Gallery2 mutta valitettavasti näiden kahden saumattomaan yhdistämiseen ei löytynytkään kunnollista apuohjelmaa. Tai olemassa olevat ohjelmat olisivat vaatineet niin paljon viilausta, ettei minun taidot ja aika siihen riitä. Toisaalta Joomla on sisällönhallinta työkalu sanan varsinaisessa merkityksessä ja on mielestäni ominmillaan esim yrityksen tai urheiluseura sivujen alustana. Joomlaan pystyy liittämään helposti keskustelupalstan, varauskalenterin tai vaikka nettikauppa ominaisuudet. Lisäosia on tuhansia. Valitettavasti runsaudenpula tuo mukanaan valinnan vaikeuden, sillä on vaikea tietää mitkä lisäosista on luotettavia tai minkä ylläpito jatkuu edes seuraavaan kesään. Lisäosia tekevät yhtälailla harrastelijat kuin yrityksetkin mutta ei ole mitenkään sanottua, että maksullinen olisi parempi tai pidempi ikäinen. Lisäksi vain rajallinen määrä lisäosia on käännetty suomeksi mikä osaltaan rajoittaa valintaa ellei itse pysty kääntämään ohjelmiston kielitiedostoa.

WordPressiin pätee aivan samat lisäpalikka ongelmat kuin Joomlaankin mutta WPssä asentaminen on onneksi helpompaa kuin Joomlassa. Myös palikoiden rakenne on osoittautunut yksinkertaisemmaksi, joten olen pystytyt tekemään välttämättömimmät käännöstyöt itse. Lisäksi se, että WPn käyttötarkoitus on niin paljon rajallisempi kuin Joomlan rajoittaa tarvetta erilaisille lisäosille. Blogin julkaisemiseen tarvittavat ominaisuudet löytyvät jotakuinkin valmiiksi.

WordPress on siis lähinnä puhdas blog- eli verkkopäiväkirja työkalu. Ja yhden asian ohjelmana se tekee hommansa varsin hyvin ja tehokkaasti. Minulla ei ole kokemusta vanhemmista versioista mutta aikakin tämä viimeisin (2.3.1) versio on ilo käyttää. Tähänkin olen joutunut lisäämään ominaisuuksia lisäohjelmilla, kuten kuvagallerian integrointi ja roskapostiesto kommentteihin. Mutta kaikenkaikkiaan pärjään ainakin toistaiseksi paljon vähemmillä lisäosilla kuin Joomlassa. Esim WPssä ei ole tarvetta asentaa erillistä tekstinkäsittelyä mikä oli käytännössä välttämätöntä Joomlassa (JCE-editori). Puhdas Joomla on varsin ”raakile” ja sitä muokataan oman tarpeen mukaiseksi asentamalla lisäosia. Mutta kuten jo aiemmin sanoin kaikki lähtee tarpeesta. Mikäli tarvitsee vain blogin ja kuvia on tavallaan turhaa ottaa alustaksi kaikenkattavaa sisällöhallinta työkalua. Suurin osa ohjelmiston voimasta jää silloin käyttämättä. Minulla on kolmen vuoden kokemus Joomlasta mutta vain pari viikkoa WordPressistä mutta silti olen valmis väittämään, että WP on helpompi mitä tulee verkkoblogin ylläpitoon ja julkaisuun. Tällä on aidosti helppoa kirjoittaa.

Loppuyhteenvetona voisin sanoa, että mikäli on tekemässä sivustoa missä tarvitaan yhtään enemmän ominaisuuksia kuin blogi ja kuvat niin kannattaa ilman muuta valita Joomla mutta varaudu opettelemaan php:n alkeet. Mutta kotisivu, jossa pyörii vain nettipäiväkirja on Matti Meikäläisen paljon helpompi toteuttaa WordPressistä. Haluan vielä kerran korostaa tarpeenmukaisuutta valinnan tärkeimpänä perusteena.

2 Kommenttia

Liity mukaan keskusteluun ja kerro meille mielipiteesi.

Markku Suominen
16. marraskuu, 2007 klo 19:13

Tervehdys, hyvä ja ajankohtainen artikkeli. Kuten sanoit, käyttötarve yleensä sanelee tarkoituksenmukaisimman työkalun. Miten sitä sanotaankaan, ”one size does not fit all”, tai jotain sen suuntaista.

Brendy
19. lokakuu, 2012 klo 8:14

Your post has moved the debate forward. Thanks for sahring!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.