Popilla on Legg-Perthes :(

Popi alkoi ontua toista takajalkaansa pari viikkoa sitten ja aikamme ihmeteltyämme veimme pojan lääkäriin. Tuomia oli varsin tyly: röntgenkuva näytti vaalean alueen reisiluunpäässä ja leikkaus on edessä. Lainaus Chihuahua-sivuilta:

Legg-Perthes on pienillä roduilla esiintyvä reisiluunpään sekä nivelruston rakenteen turmeleva sairaus. Ensimmäiset oireet voivat ilmaantua noin neljän kuukauden iästä alkaen. Tyypillisiä oireita ovat sairaan puolen jalan ”hypyttäminen” ts. koira ei varaa painoaan sille joka askeleella, liikkumishaluttomuus varsinkin portaissa sekä jäykkyys ylösnousun jälkeen. Oireet yleensä pahenevat rasituksen jälkeen.

Jos lonkka on mennyt sijoiltaan, ei koira pysty liikuttamaan jalkaansa eikä yleensä anna kipujen vuoksi koskea siihen. Diagnoosi perustuu röntgenkuvaan. Koira rauhoitetaan kuvauksen ajaksi. Jos koiralla on legg-perthes tulisi välttää kovaa juoksuttamista ja hypyttämistä. Kevyt liikunta on hyväksi, koira voi myös uida vapaasti. Kipua lieväntäviä lääkkeitä käyttää tarvittaessa. Legg-perthes voidaan hoitaa poistamalla vaurioitunut reisiluun pää, josta ei ole havaittu olevan haittaa pienille ja kevyille kääpiökoirille.

Eli kaikeksi onneksi vaivasta pitäisi päästä leikkauksella eroon ja parantuminenkin on keskustelupalstojen perusteella täydellistä. Leikkaus on varattu 5.4.07 eli pääsiäistä edeltäväksi torstaiksi. Olemme sitten pääsiäisen kotona hoitelemassa toipilasta.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.