Ensi kertaa Ryanairilla

Syyslomalle lähdettiin siskon luokse Luxembourgiin. Meinasi jäädä sekin reissu kokematta kun kotoa Tampereen kenttää kohti lähtiessä unohtui, että Ryanair sulkee portit reilusti ennen lennon lähtöä ja että Tampereen ympärillä tietyöt hidastavat muutenkin hidasta liikennettä juuri töistä paluu ruuhkan aikaan.
Noh, jäihän meille lopulta n. 15min aikaa tehdä lähtöselvitys ja parkkeerata auto, jonka onneksi saa ihan terminaalin viereen parkkiin.

Sinänsä matka halpalentoyhtiöllä oli varsin mielenkiintoinen kokemus, kun on tottunut lentämään työn puolesta ”kalliilla” yhtiöillä. Toivottavasti kukaan ei joudu lentämään työnsä puolesta ”ryaneilla” on ero kuitenkin sen verran iso. Eoa on niin matkustajissa kuin matkustamisessakin. Huomasi, että se pieni präntti siinä matkalipputulosteessa kannattaisi lukea, tarkkaan, niin säästyy yllätyksiltä ja ylimääräisiltä maksuilta. Jos hyviä puolia hakee niin halpayhtiöiden käyttämät pienet kentät on mukavia juuri pienuutensa ja siten nopeutensa takia. Aikaa ei kulu kilometrien käytävien juoksemiseen.

Olen aina ihmetelly miten halpalento business toimii mutta nyt siitä sai esimakua. Vaikka lippu näennäisesti maksaa vaikka sen 40€ kuten meidän tapauksessa (puhumattakaan niistä 1 sentin lipuista) niin lisämaksuja on sitten piilotettu matkan varrelle varsin tehokkaasti ja osittain mielestäni jopa kierosti.
Rahastus alkaa lipun varauksesta: ruumaan menevä laukku maksaa 12€/kpl. Lipun varauksessa pitää erikseen valita että en tosiaan halua matkavakuutusta. Linkki tuohon valintaan ei ollut mitenkään selkeä ja vakuutus tulee otettua lähes väkisin.

Kentällä kävi ilmi, että se laukku, josta olit maksanut 12€ saa painaa vain 15kg, eikä 20 kuten muilla yhtiöillä (…se pieni präntti). Vaikka matkassa olisi useita henkilöitä painon on silti per laukku eli jakamista ei sallita (lue pienet teksit). Punnituksessa ollaan todella tarkkoja ja lisäkilot maksavat 8€ kpl. Samaten käsimatkatavarat punnitaan tarkkaan. Paikkanumeroita ei ole ja lähtöselvitys hoidetaan perinteisesti paperilistoilla. Säästöä sekin. Lisämaksusta on voinut lunastaa oikeuden päästä koneeseen rahvasta aiemmin, jotta pääsee valitsemaan paikkansa ensimmäisten joukossa.

Lennolla kaikki sujuu varsin asiallisesti ja tehokkaasti. Tosin penkkejä ei voi kallistaa. Ilmeisesti kustannuksia säästyy, kun ostaa jäykät penkit. Myöskään mitään peittoja tai tyynyjä ei ole tarjolla. Sen sijaan syötävää ja juotavaa on ja kaikki maksaa. Ei mitenkään hirveästi mutta kuitenkin.
Mikä väistämättä pistää silmään on lentohenkilökunnan hyväntuulisuus ja ystävällisyys. Heillä oli selvästi hauskaa töissä ja keskenään, toisin kuin esim Finnairin tosikoilla lentoemännillä. Mistähän sekin johtuu? Luulisi, että finskin työolot ja edut olisivat paremmat kuin halpisyhtiöillä ja siten näkyisi henkilökunnan viihtyvyydessä mutta ehkä vanha totuus, että raha ei merkitse kaikkea toimii tässäkin.

Kaiken kaikkiaan parin tunnin lento sujui varsin mukavasti jäykästä penkistä huolimatta. Kun ryanin kikat tietää voisi halvalle euroopan lennolle lähteä toistekkin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.